MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Svampen, der går agurk

08. marts 2024

 

En person bag en krukke med hjemmelavet sukkerpeeling, blomster og en luffa.Opdag hvordan du kan dyrke naturlige svampe, du kan bruge i på badeværelset eller i husholdningen.

Kender du svampeagurk, der også kaldes luffasvamp med det latinske navn Luffa aegyptiaca? Det er en fascinerende plante, der ikke kun tilføjer et eksotisk præg til et lunt hjørne i din have eller i dit drivhus, men også giver unikke og naturlige svampe, som du kan bruge på badeværelset eller i husholdningen.

Hvad er en luffasvamp?

Luffasvampens navn stammer fra arabisk og betyder badesvamp. Det er en kraftig klatreplante, der er medlem af græskarfamilien. Den producerer lange, grønne frugter, der ligner agurker, men når de er modne og tørrede, forvandles de til fiberrige svampe, som er fantastiske til brug som erstatning for karklude og opvaskesvampe i køkkenet eller som badesvampe i badeværelset.

Sådan dyrker du svampeagurk

For at dyrke din egen svampeagurk eller luffasvamp skal du starte med at så frøene i en næringsrig såjord i det tidlige forår. De spirer fint et lyst sted ved ca. 22-25 °C. Brug bambusetiketter for nemt at identificere de planter du forspirer.

Svampeagurken trives optimalt i et solrigt og varmt miljø. Udendørs i haven skal du derfor vælge en så lys plads som muligt, gerne op ad en lun sydvendt mur. I drivhuset gælder det samme, så du skal finde den mest solrige og varme plads derinde.

Bemærk at svampeagurk aldrig må tørre ud, men kun trives i en fugtig og lun jord.

En person høster en luffagurk fra et lille drivhus.

Høstning af luffaagurk

Det ideelle tidspunkt at høste luffaagurk til svampebrug er, når frugterne er fuldt udvokset og deres skind tørrer ind og begynder at blive brunligt. Dette er normalt i slutningen af sommeren eller tidligt i efteråret. På dette tidspunkt vil den indre fiberstruktur være moden nok til at blive forvandlet til svampe. Men det kræver, at den har været dyrket et lunt og solrigt sted.

Skræl skindet af agurken. Nu står du med en omgang filtret plantefibre. Det skal vaskes og masseres under rindende vand, og vil skumme op, mens du presser ‘kødet’ og frøene ud, til du kun har fibrene tilbage.

Tørring af svampeagurk

Når du har høstet dine svampe- eller luffaagurker, er det tid til at tørre dem. Fjern skindet og frøene fra frugterne og læg det fiberholdige indhold et tørt, luftigt sted. Det kan tage flere uger, afhængigt af vejret og luftfugtigheden at tørre svampene, og først når svampen er helt tør, er den klar til brug.

En luffa hænger fra taget i et drivhus.

Kan du spise svampeagurk?

Mens luffa- eller svampeagurk mest er kendt for sine svampeagtige egenskaber, er de unge frugter dog også spiselige og kan anvendes på samme måde som squash eller zucchini. De skal høstes, mens de stadig er unge og bløde, før de udvikler deres svampeagtige tekstur og i øvrigt bliver bitre.

At dyrke din egen svampeagurk er ikke kun en spændende, men også en fantastisk måde at tilføje bæredygtighed til dit hjem. De naturlige svampe er miljøvenlige og kan bruges i mange forskellige sammenhænge, hvilket gør dem til et ideelt projekt for den miljøbevidste haveejer.

leafs_double_new.svgDyrk din egen vaskesvamp

Svampeagurken, også kendt som luffa, er en spændende slyngplante med træede frugter. Efter høst tørres og udkernes frugterne, som derefter kan bruges som vaskesvampe. Om foråret dyrkes agurken indendørs, helst under plantebelysning. Du kan så enten lade den vokse som et herligt agurkegardin i vinduet, eller du kan plante den ud i drivhuset, når temperaturen tillader det. Nattemperaturen skal så være over 5 °C. I løbet af sommeren kan du fortsætte med at forkultivere planter for at få nye planter til drivhuset, når de første er visnet ned, eller lade dem vokse indendørs i et vindue.